Hvordan skriver man et CV?

I denne artikel gennemgår vi, hvordan du skriver dit CV. I det følgende behandler vi udelukkende sektionen om din arbejdserfaring. Du finder en komplet gennemgang af alle sektioner i vores CV-miniguide, som du kan downloade gratis.

 

Sådan skriver du din erfaring på dit CV

Sektionen med din erfaring fra arbejdsmarkedet er i de fleste tilfælde den vigtigste sektion i dit CV (undtagelser kan være, hvis du ingen erfaring har eller hvis du kommer direkte fra en lang videregående uddannelse og søger et job, der kræver en meget specifik uddannelse). 

 

Sektionen er den vigtigste, fordi det netop er her, læseren af dit CV har mulighed for at vurdere, om du har den påkrævede erfaring til den aktuelle stilling. Herudover fortæller din arbejdshistorik meget om dig; hvilken type arbejde du kan lide, hvor længe du forbliver i den samme virksomhed, hvad du er god til mv. 

 

Når man spørger ansættelsesledere, hvad den vigtigste faktor er, for at et CV skiller sig ud, er svaret klart; relevant arbejdshistorik. I praksis betyder dette, at du skal fremlægge din arbejdshistorik på en måde, hvor den tydeligt forklarer, hvordan du allerede har gjort – eller er klar til at gøre – netop dét, arbejdsgiveren søger. Du skal med andre skabe sammenhæng mellem din fortid og den nuværende stilling. Denne opgave er ikke nem – heller ikke selvom man rent faktisk har den påkrævede erfaring – men hvis den udføres korrekt, gør den dit CV markant bedre.

 

“…du skal fremlægge din arbejdshistorik på en måde, hvor den tydeligt forklarer, hvordan du allerede har gjort – eller er klar til at gøre – netop dét, arbejdsgiveren søger.”

 

Der findes heldigvis en række værktøjer, der kan hjælpe dig til at skabe sammenhæng:

  • Ansvarsområder, opgaver og resultater: Prøv at vinkle ansvarsområderne, opgaverne og resultaterne i dine gamle jobs på en måde, hvor de passer til den nye stilling, du ansøger.
  • Frivilligt arbejde: Alle former for frivilligt arbejde kan præsenteres, så det viser positive egenskaber såsom dedikation, lederskab, teamwork osv. Husk også at medtage eventuelle resultater du har opnået her.
  • Hobbyer og interesser: Dette punkt gennemgås mere grundigt senere i denne bog, men hvis du kan vise, at dine hobbyer og interesser er relevante i forhold til den stilling, du søger, kan de med fordel medtages.
  • Større livsbegivenheder og aktiviteter: At studere i udlandet, have et bijob, skrive på en blog, starte en indtægtsgivende hjemmeside, drive en deltidsforretning o.lign. er alle eksempler på aktiviteter, der viser noget om dine kvaliteter som person. De kan i nogle tilfælde kan bruges til at skabe relation til det job, du søger.
  • Uddannelser og kurser: Nogle af disse har muligvis direkte eller indirekte sammenhæng med det job, du søger. Det kan også være elementer i en uddannelse eller et kursus (f.eks. et enkelt fag, en studietur el.lign.).
  • Konkrete egenskaber: Dette er egenskaber, du uden tvivl besidder. Du behersker dem og kan arbejde professionelt med dem. De er objektive – dvs. en udenforstående som iagttager dig, vil kunne se dig bruge dem i praksis, men det kan være vanskelige selv at sætte ord på dem, fordi vi har en tendens til, at tage de ting vi kan for givet. Så her skal du reflektere lidt; tænk tilbage på stillinger du har haft og nedskriv den viden du har tilegnet dig i hver enkel stilling. Overvej herefter følgende: Hvilken type arbejde får du altid tildelt af din chef, fordi du er egnet til det? Hvad roser din chef dig for? Hvad spørger dine kolleger dig om hjælp til? Hvilke træningskurser har du været på? Disse spørgsmål vil spore dig ind på, hvad dine egenskaber, evner og kompetencer er.

 

 

finder en komplet gennemgang af, hvordan man skriver alle CV'ets sektioner i vores gratis CV-miniguide.