10 gode råd og tips til dit cv

I denne artikel har vi samlet en række gode råd og tips til dit CV. Du kan få meget mere indsigt i, hvordan du optimerer dit CV i vores CV-miniguide, som er letlæst og 100% gratis.

 

1. Fokusér på resultater fremfor ansvarsområder

Arbejdsgivere er mere interesserede i, hvad du har udrettet end hvad du har haft ansvaret for. Den store forskel er, at resultaterne er beviser for dine egenskaber, mens ansvarsområderne blot er forventninger til dine egenskaber.

Eksempel:

  • Ansvarsområde: “Ansvarlig for at oplære og lede et hold på 30 sælgere.
  • Resultater: “Sammensatte et sublimt hold af 30 sælgere med overlappende kompetencer, hvilket øgede virksomhedens salg med 34%.

Kan du se forskellen?

 

3. Resultater fremhæves med tal og tidsenheder

Husk altid at bruge tal og tidsenheder til at fremhæve dine resultater i CV'et!

  • øgede virksomhedens salg
  • øgede virksomhedens salg med 70% på seks måneder
  • øgede kundetilfredsheden”
  • øgede tilfredsheden med 29% på et år hos virksomhedens 30.000 kunder

Brugen af tal får resultaterne til at virke mere overbevisende, fordi de gør dem mere håndgribelige og målbare.

 

3. Hold det kort (kun 1 side)

Selvom CV’ets længde er omdiskuteret, er vores klare anbefaling at holde det på 1 side, medmindre du har nogle meget gode grunde til at udvide det til 2 – 3 sider. Sidstnævnte kan være tilfældet i fag, hvor meget specifikke uddannelser og erfaringer kræves. Det kan f.eks. være tilfældet for speciallæger, jurister, tekniske stillinger mv. eller hos kandidater med over 20 års erfaring inden for en bestemt branche. I alle andre tilfælde bør man bestræbe sig på at holde det på 1 side.

Hvis du synes det er vanskeligt, at holde det til 1 side, er det normalt blot et udtryk for, at du ikke har arbejdet nok med indholdet. Det handler ikke om, hvor meget man kan fylde på, men hvor meget man kan fjerne uden at miste substansen. På den måde er CV'et kort og kontant, hvilket uden tvivl er bedst for læseren.

 

4. Tilpasning til jobannoncen

Dit CV skal tilpasses den stilling, du søger. I praksis gøres dette nemmest ved, at du bruger de vigtigste ord fra jobannoncen i dit CV. Du skal altså grundigt læse, hvad virksomheden skriver, at de søger i jobannoncen og medtage disse kompetencer og erfaringer i dit CV. Dette skal naturligvis gøres oprigtigt og på en måde hvor det giver mening.

Det handler grundliggende om, at du fremhæver de kompetencer og erfaringer du har, som arbejdsgiveren også søger – og at du gør det i samme sprog, som arbejdsgiveren anvender. På den måde skabes der et match i arbejdsgiveren øjne, når vedkommende læser dit CV. Dette match øger dine chancer for at komme til jobsamtale markant.

 

5. Tilpasning til virksomheden

I forlængelse af ovenstående punkt, bør det nævnes, at du kan gå et ekstra skridt ved at sætte dig ind i, hvilken virksomhed du ansøger hos og forsøge at inkludere nogle ord i dit CV, som matcher virksomhedens profil eller værdisæt. Disse ord kan du ofte finde på virksomhedens hjemmeside under sektionerne “om os”, “værdier”, “mission” el.lign. Nogle gange er de endda nævnt i jobannoncen.

Formår du både at inddrage ord fra jobannoncen samt virksomhedens værdisæt – uden at overdrive eller lyve om dine kompetencer eller erfaringer – har du meget stor chance for at komme til jobsamtale.

 

6. Vedlæg altid en ansøgning

Man kan fristes til at sige, at det næsten giver sig selv, at man skal vedlægge en ansøgning ved hver ansøgning – men det sker langt fra hver gang i virkeligheden! Mange sender blot et CV, hvilket også er ok, men du er chanceløs mod en kandidat, der også har indsendt en velskrevet ansøgning. Derfor er ansøgningen ligesom CV'et noget, der skal tilpasses den enkelte stilling og virksomhed.

Ja, det er meget arbejde, men det er uden tvivl også den mest effektive måde at søge job på. Herudover kan man spørge sig selv, om det er umagen værd, hvis man virkelig gerne vil have drømmejobbbet? Eller om det mon ikke kan betale sig, sammenlignet med alle de dage, uger, måneder eller år, man forhåbentlig kommer til at tilbringe på det pågældende job?

 

7. Efterlad ingen huller i CV'et

Det er ligesom hos tandlægen; der må ikke være huller. Enhver arbejdsgiver bliver mistænksom, hvis der er huller i et CV. Tankerne falder straks på, om du er doven, utilregnelig, uambitiøs el.lign. Der er som udgangspunkt intet positivt ved huller i CV'et.

Hvad gør man så, hvis man rent faktisk har haft lange perioder med lediggang? Det bedste du kan gøre, er at forsøge at vende dem til noget positivt. Du kan læse meget mere om dette i vores CV-miniguide, hvor der også er konkrete ideer til- og eksempler på, hvad du kan skrive.

 

8. Hold det opdateret

Dit CV skal holdes opdateret uanset om du søger job eller ej. Det er for det første det nemmeste, men også den bedste måde at få alle de vigtigste detaljer med. Hver gang der sker noget nyt i din karriere, bør du notere det i en ny version af dit CV, så du ikke glemmer det. På den måde kan du også altid gå tilbage i din historik og finde detaljer du eventuelt har glemt. Stol aldrig på din hukommelse!

 

9. Læseren leder efter fejl

Det er meget vigtigt, at dit CV er 100% fejlfrit. Når en arbejdsgiver læser et CV, leder vedkommende ikke blot efter de positive sider i forhold til den udbudte stilling; der ledes også efter fejl – og de er ofte ekstremt nemme at finde, når man gennemser bunker af CV'er dagligt.

Med det massive antal ansøgninger og CV'er der modtages til mange stillinger, kan én enkelt fejl i dit CV sagtens være afgørende for, at du fravælges. Derfor skal du altid gennemarbejde dit CV ordentligt og sørge for at det er helt fejlfrit.

 

10. Sandheden og intet andet

Alle lyver på deres CV, ikke? Nogle gør det nok, men det bør understreges, at det er en meget dårlig ide, fordi ansættere er mestre i at gennemskue løgne på CV'er såvel som til jobsamtaler.

Forestil dig at du er nået igennem 90% af ansættelsesprocessen til drømmejobbet – dit CV og ansøgning er godkendt, dit telefoninterview gik godt, din jobsamtale var også god – men du ender med at få et afslag, blot fordi du har valgt at lyve om én enkelt detalje på dit CV! Det er virkeligt surt, men 100% selvforskyldt og desværre noget der ofte sker i praksis. Selvom du slipper afsted løgnen og bliver ansat, kan den fortsat bide dig i bagen senere hen i ansættelsen, hvilket kan resultere i en fyring samt en dårlig reference på dit CV.

 

 

Vil du have hjælp til et bedre CV?

Hvis du ønsker at forbedre dit CV, kan du få hjælp hertil i vores CV-miniguide, som er 100% gratis. I guiden er alle ovenstående punkter er behandlet mere dybegående og du får desuden svar på mange andre spørgsmål om at udarbejde dit CV.